Kako kronični stres vpliva na naše prehranjevalne navade in zdravje?

Vsak od nas se občasno sreča s stresom v svojem življenju. Stresna situacija, kot je nevarnost ali izziv, sproži zapleteno verigo fizioloških odzivov v našem telesu. Vendar, kaj se zgodi, ko se stres ne ustavi in postane kroničen? Nedavne raziskave znanstvenikov z Univerze v Kaliforniji, San Franciscu, razkrivajo, da dolgotrajen stres močno vpliva na naše prehranjevalne navade in lahko ima negativne posledice za naše zdravje.

Ko smo izpostavljeni akutnemu stresu, se naše telo pripravi na nujen odziv. Eden od ključnih hormonov, ki se sproži v takšnih primerih, je kortizol. Kortizol ima vlogo pri aktivaciji telesa za takojšen odziv na stresno situacijo. Ob akutnem stresu opazimo nekaj fizioloških sprememb, kot so povečan srčni utrip, povečana budnost ter preusmeritev krvi in energije v hitro delujoče mišice. Te prilagoditve telesa nam omogočajo, da se hitro odzovemo na nevarnost ali izziv, s katerim se srečujemo.

Vendar pa se stvari spremenijo, ko stres postane kroničen in se nadaljuje dlje časa. V primeru dolgotrajnega stresa naše telo še naprej izloča kortizol, kar ima za posledico povečano hrepenenje po hrani, zlasti po hrani, ki je bogata z maščobami in sladkorjem. Znanstveniki so ugotovili, da ta povečana želja po hrani predstavlja poskus samozdravljenja telesa, saj skuša zmanjšati izločanje stresnih hormonov. Tako lahko uživanje takšne hrane začasno zmanjša občutek stresa in prinese nekakšno olajšanje.

Vendar pa je treba opozoriti, da lahko dolgotrajno uživanje hrane z visoko vsebnostjo maščob in sladkorja negativno vpliva na našo telesno težo. Hrepenenje po takšni hrani in prekomerno uživanje lahko vodi v povečanje telesne maščobe, še posebej v predelu trebuha. To pa je povezano s specifičnimi zdravstvenimi tveganji, kot sta diabetes in srčni napad.

Kaj narediti?

Obstajajo druge metode za izklop kroničnega stresa. To je lahko vadba, joga, meditacija, vroče kopeli in tudi spolnost. Vse to spodbuja iste dele možganov, ki nas vodijo k iskanju hrane za tolažbo. Tehnike sproščanja lahko delujejo že v zgodnjih fazah procesa, tako da zmanjšajo psihološko dojemanje stresa v prvem koraku.

Pri kroničnem stresu je morda vredno v kratkem roku jesti in spati malo več, da se pomirite, morda na račun pridobivanja nekaj kilogramov. Vendar bo iskanje dolgoročne rešitve v hrani za tolažbo, namesto reševanja vira stresa ali vašega odnosa do vira stresa slabo za vas.

Članek je delno povzet po: Stress and Eating

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top