Kaj povzroča vaše nihanje razpoloženja?

Nihanje razpoloženja je pogosta izkušnja, s katero se srečujemo skozi življenje. Včasih se zdi, da smo na vrhu sveta, medtem ko se naslednji trenutek počutimo, kot da smo padli v globok čustveni prepad. Kaj povzroča ta nihanja razpoloženja? V tem članku bomo raziskali različne dejavnike, ki lahko vplivajo na naše razpoloženje, ter kako lahko bolje razumemo in obvladujemo te spremembe. Razkrili bomo tudi, kdaj je čas za strokovno pomoč in podporo pri obvladovanju nihanj razpoloženja.

Pomanjkanje spanja

Vaši možgani in telo si s spanjem opomoreta od dnevnih obremenitev. Če ne dobite dovolj počitka, vas vaš spanec ne bo popolnoma osvežil. Ko spite premalo, trpi vaš živčni sistem in se posledično lahko počutite razdraženi. Prav tako ste bolj nagnjeni k slabim odločitvam čez dan, in morda se boste pogosteje odzivali nestrpno do ljudi. Če redno skoparite s spanjem, se lahko povečajo možnosti za nihanje razploženja.

Prevelik razmak med obroki

Najverjetneje ste se že kdaj počutili, kot da ste istočasno lačni in jezni. To neprijetno doživetje se zgodi, predvsem takrat, ko med obroki preteče preveč časa. Takrat pride, do padca sladkorja, kar se lahko odraža tako, da se počutite jezni, vznemirjeni, osamljeni ali celo zmedeni.

Stres

Stresne situacije se lahko pojavijo na delovnem mestu, doma ali drugod. Kronični stres lahko privede, do različnih zdravstvenih težav in vas lahko naredi žalostne, jezne, ali grenke. Morda boste imeli težave s spanjem, kar lahko vpliva na vaše razpoloženje. Če se lahko oddaljite od tega, kar povzroča stres, boste začeli znova občutiti sebe. Telesna vadba je dober način za sprostitev pritiska in bi vam morala pomagati počutiti se bolje.

Uporaba zdravil

Pomembno je vedeti, da lahko nihanje razpoloženja ali celo depresija postaneta stranski učinka zdravil, ki jih uživate. Ko vam zdravnik predpiše novo zdravilo, je nujno, da prisluhnete svojemu telesu in svojemu duševnemu stanju v prvih nekaj tednih uporabe, saj se lahko vzpostavi pomembna povezava med vašim razpoloženjem ter vrsto in odmerkom zdravila.

Hormoni

Za naše dobro počutje je ključnega pomena hormonsko ravnovesje. To vključuje, da so naši hormoni vedno na voljo v pravem trenutku in v pravi količini, kar običajno telo samodejno uravnava. Vendar pa se ta naravni proces lahko poruši, ko se počutimo manj energični, naš imunski sistem oslabi, se prehranjujemo neustrezno, se premalo gibamo ali smo pod stresom. S tem, ko se proces poruši, lahko pride do nihanja v razpoloženju.

Težave s ščitnico

Ljudje, ki imajo preaktivno ščitnico (hipertiroidizem), proizvajajo preveč ščitničnega hormona. Ljudje z neaktivno ščitnico (hipotiroidizem) pa ga ne proizvajajo dovolj. Oboje lahko povzroči različne zdravstvene težave, vključno z nihanji razpoloženja. Ko prejmete zdravila za ščitnico, se bodo ravni hormonov verjetno vrnile v normalno stanje. To bi moralo pomagati pri umiku simptomov in postopoma se boste začeli počutiti bolj kot običajno.

Vnos kofeina

Kava, gazirane pijače in druge pijače, ki vsebujejo kofein, lahko izboljšajo vaše razpoloženje, medtem ko vam dajo val energije. Ker kofein spodbuja vaš živčni sistem, se morda počutite bolj prebujeni kot običajno. Če ga uporabljate pogosto, se telo navadi na njegove učinke. Če pa prekininete vnos preko dneva, vas lahko naredi utrujene, razdražene, živčne ali zaskrbljene.

Preveč sladkorja

Veliko študij kaže, da če uživate veliko rafiniranega sladkorja, na primer izdelkov z visokofruktoznim koruznim sirupom, kar lahko vpliva na delovanje vaših možganov. To lahko vpliva na vaše razpoloženje. Sladkor lahko celo poslabša simptome razpoloženjskih motenj, kot je depresija in bipolarna motnja.

Nihanje razpoloženja je zapleteno stanje, ki ga lahko sprožijo številni dejavniki. Razumeti, kaj povzroča te spremembe v našem razpoloženju, je ključnega pomena za ohranjanje duševnega zdravja. Stres, pomanjkanje spanja, prehrana, telesna aktivnost, genetska nagnjenost in celo določena zdravila vplivajo na naše razpoloženje. Pomembno je, da se zavedamo, kako se naše telo odziva na te različne dejavnike, ter da se naučimo prepoznati znake nihanja razpoloženja. S pravilnim prepoznavanjem vzrokov in s pristopom k zdravju, ki vključuje uravnoteženo prehrano, redno telesno vadbo, ustrezen spanec in potrebno strokovno pomoč, lahko zmanjšamo vpliv nihanj razpoloženja na naše življenje. Pomembno je tudi, da se zavedamo, da nihanje razpoloženja ni nekaj, česar bi se morali sramovati, temveč da je to normalen del človeške izkušnje, ki ga je mogoče obvladovati in zdraviti.

Članek je delno povzet po: What’s Causing My Mood Swings?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top